ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ 2019 р.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]

91geSd9Zbo8

Боголюбивим пастирям, і всім вірним

Православної Церкви України

на Черкащині

Всечесні отці,

дорогі браття і сестри!

Христос воскрес!

   Скільки радості і внутрішньої сили ми вкладаємо в ці два слова! З яким духовним піднесенням ми без кінця повторюємо їх у ці пасхальні дні! Яким духовним захопленням пройнята і вся наша великодня відправа з її піснеспівами!

 

Пасха – це споконвіку світле свято для православних людей. Пасха – це свято життя, яке торжествує перемогу над смертю. Православну Церкву справедливо називають Церквою воскреслого Христа. Православ’я справді знаходить свій найвищий вираз у торжестві Воскресіння. «Смерті святкуємо умертвіння, пекла знищення, іншого, вічного життя початок…» Ці натхненні слова великоднього богослужіння розкривають причину нашої радості.

Воскресіння Христове є наріжним каменем християнства, без якого його немає і не може бути. «Якщо Христос не воскрес, - говорить святий апостол Павло, - то віра ваша марна» (1Кор. 15,17). Але Христос воскрес силою Свого Божества. Інакше і бути не могло, бо неможливо було, щоб «тління втримало Начальника життя». Своїм воскресінням з мертвих Христос переконливо довів, що Він є Бог, Який прийняв людську природу, що Його вчення – це Божественне одкровення, дане людям.

Цей святий день є святом братерства всіх православних християн. Ми, українці, особливо відчуваємо милість Божу, оскільки маємо утворену єдину помісну Православну Церкву, яка вже об᾽єднала три православні конфесії, і продовжить далі об᾽єднувати тих, хто ще вагається і не до кінця вірить у можливість жити у свободі від духовного рабства Москви.

Напередодні Пасхи український народ обирав свого Президента, і в цьому також ми дякуємо Богові, що маємо цю свободу вибору. Водночас ми повинні міцно пам᾽ятати заповідь Божу: «не надійтеся на князів, на синів людських, в них немає спасіння». Щасливе майбутнє наше лише в руках Божих, і тих, хто жадає правди. Якщо ми жадаємо правди, Бог нам обов᾽язково допомагатиме збудувати щасливу країну.

Зараз, особливо після виборів, ми маємо подивитися на кожну людину, незалежно від її вибору, як на найбільший скарб, побачити в ній свого брата, порадіти з нею як з другом. Великодня радість спонукає людей до взаємних обіймів. Великоднє христосування – це момент, коли православні християни мають почувати себе справжніми братами. Коли б це велике почуття оволоділо всіма людьми, то все на цьому світі перемінилося б; зникли б недовір’я і ворожнеча, страх поступився б місцем загальному миру, бо люди мали б необхідну рушійну силу боротися з гріхом, який саме і розділяє людей.

Управління Черкаської єпархії Православної Церкви України вже отримало свій статут, і тепер відкрилась можливість юридично оформлювати переходи в Православну Церкву України парафій з громадами на Черкащині, які побажають порвати пута адміністративного рабства Москви, прихованого канонами Православної Церкви. Я і все наше духовенство з вірянами, запрошуємо наших співбратів з УПЦ Московського Патріархату на Черкащині з їхніми громадами, зробити свій вибір на користь Київського престолу, щоб об᾽єднати в цей тяжкий для України час весь наш народ і надихати його на боротьбу супроти російського гібридного ворога.

Отже, у ці святі дні сердечно вітаю вас, боголюбиві пастирі, дорогі браття і сестри, з святом Воскресіння Христового, що зміцнює нашу надію на вічне життя.

Нехай світло Христового Воскресіння зберігає в наших серцях радість життя, взаємну любов, братерство між людьми і мир між народами. А ми, сини зміцнені перемогою життя над смертю, добра над злом, натхненні Божественною любов᾽ю – обіймімо один одного. Промовмо:

Воістину Христос воскрес!

митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан

         м. Черкаси, 2019р.

 

Книги

books228577dtg3 middle

НОТИ

Аудіо

audio

Відео

НАША КНОПКА

Інформаційне управління Черкаської єпархії

 
 
ioan2018 Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН

   Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН, (в миру Олег Васильович Яременко)...

Читати далі...