ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ (2012)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

2012 р.

Боголюбивим пастирям, і всім вірним

Української Православної Церкви

Київського Патріархату на Черкащині

Всечесні отці,

дорогі браття і сестри!

Христос воскрес!

Апостол Павло захоплено говорить: "Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже ним не володіє" (Рим. 6, 9) У пасхальні дні ми переживаємо особливу радість, ось чому Церква урочисто співає: "Нині все наповнилося світлом: небо, і земля, і глибини підземнії".

Ми святкуємо Воскресіння Христове як вийняткову подію, що колись сталася і продовжує змінювати життя людське, бо кожен віруючий одержав дар нового життя, одержав здатність прийняти його і жити ним. Цей дар цілком змінює наше ставлення до всього, що нас оточує, включаючи смерть. Він дає нам можливість радісно стверджувати: "Смерті нема!" І хоча на землі люди продовжують зустрічати смерть лицем до лиця і колись вона прийде й по нас, ми віримо, що Своєю власною смертю Христос змінив саму сутність смерті, зробивши її переходом, пасхальним святом, бо Пасха означає перехід до Царстсва Божого. Христос смертю смерть подолав і тим самим перетворив найбільшу людську трагедію на остаточну перемогу, зробив нас співучасниками Свого Воскресіння. Ось чому під час пасхального богослужіння Церква урочисто виголошує: "Христос воскрес, – і життя торжествує! Христос воскрес – і мертвих більш нема!" Така віра Церкви, стверджена і доведена незчисленним сонмом святих.

Воскресіння Христове означає, що ми, люди, – неповторні, індивідуальні особистості, – разом з тілом, що являє собою відображення духу, врятовані від смерті. Смерть, яка царює ще в природі і над нашим тілом, буде знищена загальним воскресінням. Знищення смерті дає сенс і нашому існуванню, й існуванню різноманітного створіння Божого, і нашій любові. Це означає, що виправдане буття кожної людської особистості, всього живого, з чого складається світ, усіх великих людських земних цінностей, які ми любимо, які ми цінуємо у світі і які являють собою великі дари Божі.

У світлі Воскресіння Христового набуває сенсу кожна людська особистість, передусім – любі для нас люди, їхні назавжди закарбовані в нашому серці риси, спогади дитинства, всі наші потяги служити правді, щастя в сімейному колі, ниви й луки, ліси й гори, батьківська хата і все, що зветься Батьківщиною; вся неповторність життя, за яку ми любимо його, всі досягнення людського духу, творчість людини, її героїзм, шукання і знайдення правди, боротьба і страждання за неї, краса видимого світу, незважаючи на зло, що існує у світі. Все це якнайтісніше пов’язане з відтворюванням людини і всього створіння, що має величезну цінність в очах Божих.

Воскресіння Христове означає ще й інше, набагато важливіше: все стане іншим, просвітленим, преображеним, і тіло наше має змінитися "так, що воно буде подібним славному тілу Його" (Христа) (Флп. 3,21). Ми не знаємо, як і коли це станеться, але покірно схиляємось перед цією таїною майбутнього одкровення, коли Бог буде у всьому все (1Кор. 15,28)

У ці урочисті пасхальні дні сердечно вітаю вас, дорогі браття і сестри, з великим святом святої Пасхи! Від усієї душі бажаю вам радості, яка завжди додає нам нових сил, потрібних для нашого морального очищення, для зміцнення християнської любові, для збереження родини, для благоденства нашого Черкаського краю та всієї України.

Нехай зміцнить воскреслий Христос усіх нас в надії на перемогу добра над злом, життя над смертю, правди над неправдою і подасть нам Свою всесильну поміч у добрих справах! Нехай радість, мир і любов будуть з нами в усі дні нашого життя!

Бо воістину Христос воскрес! Амінь.

 

 

Пасха Христова

2012 р.

м. Черкаси


Іоан,

митрополит Черкаський

і Чигиринський

 

 

 

Цікава стаття? Поділись нею з іншими!

Книги

books228577dtg3 middle

НОТИ

Аудіо

audio

Відео

НАША КНОПКА

Інформаційне управління Черкаської єпархії

 
 
ioan Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН

   Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН, (в миру Олег Васильович Яременко)...

Читати далі...