РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ЧЕРКАСЬКОГО І ЧИГИРИНСЬКОГО ІОАНА

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]

rizdv poslannja ioan2015

боголюбивим пастирям та всім вірним

Української Православної Церкви

Київського Патріархату

на Черкащині /2015 рік/

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ, СЛАВІМО ЙОГО!

   Щороку, святкуючи Різдво Христове, свята Церква нагадує нам про те, що Бог не залишив і тепер не залишає світ та кожну людину зокрема без Своєї любові та опіки. Свято Різдва Христового повинно зміцнювати в наших серцях віру в те, що «так Бог полюбив світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3,16). Також це свято повинно пробуджувати в нас, християнах, духовні сили, щоб, за словами Христа, бути нам дійсно світлом світові й сіллю землі.

І потрібно визнати, що християни України у минулому році виявили саме ці богоподібні властивості своєї душі, що за прикладом Господа, йшли на смерть, клали свої життя, щоб відвоювати право своїх співгромадян, українців – жити гідно і правдиво а не в диктатурі криміналу. Це було на Київському майдані, під час подій Революції гідності, коли гинула Небесна сотня. Це продовжилося і на східному фронті у війні з російським агресором. Добрі та Богом данні якості своєї душі українці виявили у всенародній підтримці воїнів Збройних Сил України та добровільних батальйонів через збір для них продуктів, коштів та закупівлю всього необхідного, уподібнюючись в цьому до біблійного милосердного самарянина, якого поставив у приклад Господь Ісус Христос. (Лк. 10,29)

Тому до таких і спрямовані слова Спасителя – «ви є сіль землі» (Матв.5:13), це та біблійна закваска, що квасить усе тісто для приготування хліба. Але нажаль у християнському суспільстві є і християни з перевернутою свідомістю або з такою спаленою совістю, що виправдовує вбивство братів українців з боку росіян, а зраду своєї Батьківщини України виправдовують захистом якогось ефемерного кремлівського руського міра.

Ірод, що правив під час народження Ісуса Христа, теж виправдовував масове вбивство немовлят у Вифлеємі потребою захистити свій Іродовий «мір», де ворогом є кожен, хто ставить під загрозу його царювання, навіть якщо це є немовля. Але Бог не буває переможений. Тому і тепер, святкуючи це радісне свято – Різдво нашого Спасителя, виявляючи в собі найкращі і богоподібні якості душі, ми безсумнівно віримо у те, що Бог з нашим народом і захистить нас від зовнішнього агресора, хоча і не без нашої спільної боротьби за перемогу.

Хотілося б щоби до кожного українця, який у ці різдвяні дні перебуває в домашньому комфорті, дійшло бажання співпереживати тим своїм братам, воїнам, які також по-християнськи і в мирі хотіли б зустріти це свято, але мусять замість оселі зустрічати Христа у землянках, бліндажах та на бойових позиціях у холоді, під пронизливим вітром та сніговою хуртовиною. А наших черкащан, що в ці різдвяні дні перебувають у військовому стані, хочеться підтримати тим, що не довго Іроди царюють, приходить і їхній час залишити в спокої людей, як це було і з тиранами всіх століть і епох. Правда ж і благодать Божа залишаються навіки. А цей звитяжний час є можливістю виявити у собі терплячість до тяжких умов війни, любов і самовідданість в боротьбі за свободу Батьківщини. Не заради високих чинів та політиків, а заради простих людей, ваших рідних, друзів и ближніх робіть цю святу справу. Адже саме заради таких людей і приходив у світ Христос. Багаті і вельможі його відкинули, на смерть віддали, а прості бідні його визнали і стали навіть Його учнями і апостолами. Господь воскрес і засвідчив тим самим, що смерть не має влади над Ним, і запевнив що кожен, хто перебуває в Ньому – хоч і помре, але воскресне у вічне блаженне життя. Тому нехай наше воскресіння починається з радісного торжества, зі святкування народження на землі Спасителя і Господа Ісуса Христа. Після Своєї смерті Господь зруйнував кайдани пекла і вивів усіх праведників, що від Адама чекали на визволення, з пекла до Царства Божого, воскресивши їх, а миз взагалі до пекла не йдемо, якщо живемо у Христі Ісусі, і особливо ті, хто виконує Його заповідь: «нема більшої любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» Iван.15:13

Щодня наша церква молиться за перемогу над російським агресором, але також звертає увагу суспільства на ще більшого ворога, який руйнує нашу державу ізсередини: корупцію. Недарма у Священному Писанні багаторазово вказується на цей суспільний і особистий гріх, як на запеклого ворога, шкода від якого лягає на весь народ: «Цар утримує край правосуддям, а людина хабарна руйнує його» (Прип. 29,4) І якщо цей цар не викорінює хабарництво, то воно починає пронизувати все суспільство: «Князі твої вперті і друзі злодіям вони, хабара вони люблять усі та женуться за тим, що хто б дав…» (Ісайя 1,23) А наслідком цього є поневолення всього народу, як це сталося в древньому Ізраїлі, коли попав народ у Вавилонський полон. Тому щоб з нами такого не сталося, потрібно викорінити цей гріх із суспільного життя. Тоді і казна державна буде повною, і житла наші будуть в добробуті, і вороги боятимуться зазіхати на наші землі.

У цей день сердечно вітаю всіх вас, любі во Христі пастирі, дорогі браття і сестри, зі святом Різдва Христового. Вітаю і братів наших, віруючих московського патріархату, що тимчасово перебувають у розділенні з нами. Також вітаю з цим святом працівників органів обласної та районних адміністрацій, обласної, районних, міських та сільських рад, Українське козацтво, співробітників силових відомств Черкащини та військовослужбовців.

Нехай Господь наділить всіх вас мудрістю у керуванні Черкаським Краєм, у вирішенні різноманітних життєвих проблем на Радість Богові та на добробут народові.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, що від Діви Марії народився задля нашого спасіння, нехай буде з усіма нами. Амінь.

Христос народився, славімо Його!

Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський

Різдво Христове

2015 рік, м. Черкаси

Цікава стаття? Поділись нею з іншими!

Книги

books228577dtg3 middle

НОТИ

Аудіо

audio

Відео

НАША КНОПКА

Інформаційне управління Черкаської єпархії

 
 
ioan Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН

   Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН, (в миру Олег Васильович Яременко)...

Читати далі...