Раді вітати Вас на нашій сторінці недільної школи імені Апостола і Євангелиста Іоана Богослова!


" Пустіть діток до Мене приходити, і не бороніть їм, бо таких Царство Боже! Поправді кажу вам: Хто Божого Царства не прийме, немов те дитя, той у нього не ввійде. І Він їх пригорнув, і поблагословив, на них руки поклавши." (Від Марка 10:14-16)

Get Adobe Flash player

   1    3    4    2    5

Популярно

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [2 Голоса (ів)]

Спроба історичної реконструкції

З часів Євангельських подій людство не знає імені більш ганебного і низького, ніж ім'я Юди Іскаріота. Історію про те, як один з найближчих учнів Христа за тридцять срібняків зрадив свого Божественного Вчителя на розп'яття, знають сьогодні навіть люди, жодного разу в житті не читали Біблію. Але у тих, хто читав Євангельська розповідь про зраду Юди, неминуче виникає ряд питань. Вчинки Іуди вражають якоюсь дивною внутрішньої непослідовністю. Адже навіть у зраді повинна бути певна логіка.

А те, що зробив Юда, настільки суперечливо і безглуздо, що не вкладається навіть в логіку зради. Втім, до певного моменту його дії зрозумілі. Задумавши зрадити Христа, Іуда йде до первосвящеників і каже: Що хочете дати мені, якщо я вам Його видам? Вони запропонували йому тридцять срібняків, і з того часу він шукав слушного часу, зрадити Христа. Випадок трапився на наступну ж ніч. Юда призводить озброєний загін воїнів і слуг первосвящеників в Гетсиманський сад,

де зазвичай проводили ніч Христос і апостоли. "Зрадник Його дав був знака їм, кажучи: Кого я поцілую, то Він, беріть Його. І зараз Він підійшов до Ісуса й сказав: Радій, Учителю! І поцілував Його. Ісус же сказав йому: друг, для чого ти прийшов? "

І тут виникає питання: чому для того щоб вказати на Христа, Іуда обрав такий зухвало-нахабний спосіб? Адже зазвичай зрадник соромиться навіть просто поглянути в очі своїй жертві. А тут він відкрито вітає Христа, нітрохи не приховуючи своїх намірів віддати Його в руки слуг первосвящеників. Таку поведінку можна було б пояснити повною байдужістю Іуди до долі відданого їм Христа. Але є обставина, яка не дозволяє так спрощено трактувати Юдин поцілунок. Тому що дізнавшись про засудження Христа на смерть, Юда повісився. Ось як описує це Євангеліст Матфей.

" Тоді Юда, що видав Його, як побачив, що Його засудили, розкаявся, і вернув тридцять срібняків первосвященикам і старшим,

та й сказав: Я згрішив, невинну кров видавши. Вони ж відказали: А нам що до того? Дивись собі сам…

І, кинувши в храм срібняки, відійшов, а потому пішов, та й повісився…

(Мт 27:3-5)

Виходить парадокс. Якщо Іуда ненавидів Ісуса або просто скам'янів серцем і був до Нього байдужий, то чому він наклав на себе руки? Адже тільки смерть того, без кого життя втрачає всякий сенс, може штовхнути людину на самогубство. Виходить, Юда любив Христа? Але тоді чому він з такою легкістю віддав Ісуса в руки тих, хто засудив Його до смерті?

Історія з платою за зраду тільки посилює подив. Євангельський текст недвозначно свідчить, що Іуда зрадив свого Вчителя за тридцять срібняків. Але якщо вони були метою і причиною зради Іуди, то чому після виконання свого задуму він з такою легкістю повертає ці срібники тому? А якщо вони не були для Іуди цінністю, то заради чого він пішов на зраду, що коштувало життя йому самому?

Всі ці питання виникають тому, що зрада - це таємниця хворої душі. Зрадник виношує в серці свої злочинні плани і ретельно приховує їх від оточуючих. Юда нікому не відкривав своїх намірів до самої своєї безславної загибелі. І про те, що відбувалося в його душі, Євангелісти, звичайно ж, не могли знати в точності. Євангеліє розповідає про зраду дуже скупо і це цілком природно, бо Євангеліє - це історія нашого спасіння, а не історія зради Іуди. Євангелістам Юда цікавий тільки у зв'язку з Хресної Жертвою Спасителя, але ніяк не сам по собі. Тому історія падіння Іуди назавжди залишиться таємницею. Однак це таємниця завжди хвилювала людей. Ще апостоли на Тайній Вечері, коли Господь попередив, що один з них зрадить Його, стали схвильовано питати кожен про себе самого: "Чи не я?" І кожен християнин, читаючи Євангеліє, задається цим питанням: "А я ніколи не зраджував Христа своїми гріхами? "До теми зради зверталися і древні християнські тлумачі, але особливо часто вона стала звучати в творчості сучасних богословів і філософів. Це не дивно, бо час зараз "дуже невірне", зрадники в честі, а вірність не в моді.

Однак, оскільки про Юду сказано в Євангелії дуже небагато, то і спроба осмислити його зрада завжди вимагає реконструкції відсутніх фактів з різним ступенем імовірності. Таке тлумачення, звичайно, не може претендувати на остаточність чи однозначність, але деякі відомості про Юду, дані в Біблії, можуть пролити світло на його похмуру історію. І один найважливіший факт, не знаючи якого неможливо зрозуміти внутрішніх спонукань Іуди, наводить у своєму Євангелії апостол Іоанн.

Справа в тому, що Юда був - злодій.

... І пріобрящу зібрана маєтки ...

Ось що Біблія говорить про крадіжки Іуди: " А Марія взяла літру мира, з найдорожчого нарду пахучого, і намастила Ісусові ноги, і волоссям своїм Йому ноги обтерла… І пахощі мира наповнили дім!

І говорить один з Його учнів, Юда Іскаріотський, що мав Його видати:

Чому мира оцього за триста динарів не продано, та й не роздано вбогим?

А це він сказав не тому, що про вбогих журився, а тому, що був злодій: він мав скриньку на гроші, і крав те, що вкидали.(Ів 12:3-6). У грецькому оригіналі Євангелія про це сказано ще категоричніше, бо слововживання грецької мови дозволяє розуміти слово, перекладене як "носив", в значенні - крав.

Юда був скарбником апостольської громади. У його розпорядженні були досить значні суми, так як серед шанувальників Ісуса були багаті жінки, зцілені Ним від злих духів і невиліковних хвороб. Всі вони служили Христу своїм маєтком. Але так як Господь був абсолютно байдужий до багатства, пожертвувані гроші здебільшого лунали жебракам, за винятком невеликих витрат на прожиток самого Христа і його учнів. Вів грошові справи апостолів - Іуда. Роздаються жебраком суми не були підзвітними, ніхто не зміг би перевірити, роздав чи Юда гроші, або присвоїв частину їх собі. Ця непідзвітність, очевидно, в недобрий час і спокусила грошолюбні Іуду. Витрачати вкрадені гроші відкрито він, звичайно ж, не міг. Перекладати їх з ящика в свою кишеню було б нерозумно і незручно. Очевидно у нього було якесь затишне місце, де він зберігав награбоване багатство. Про це скарб як про причину зради Іуди прямо говориться в літургійному переказі Церкви. Ось що співає Церква в Святий і Великий Четвер на Страсному тижні в одній з стихир ранкового Богослужіння:

"Юда, раб і льстец, учень і наветнік, друг і диявол, від справ явися: последоваше бо Учителю, і на нього поучашеся переказами, глаголеша в себе: - зраджу Того, і пріобрящу зібрана маєтки (багатства) ..."

Неможливо з'ясувати точно, коли він вперше запустив руку в апостольську казну. Але в тому, що Юда вкрав звідти набагато більше, ніж тридцять срібняків, можна не сумніватися. Зрозуміло також, що скористатися украденим багатством Юда міг лише за однієї умови: якщо апостольська громада припинить своє існування. І він домігся свого. Після арешту Христа навіть самі вірні й віддані Йому учні в страху розбіглися хто куди. І ось тут виникає новий ряд несообразностей. Замість того, щоб забрати зібране скарб, додавши до нього плату за зраду, і зажити, нарешті, собі на втіху, Юда раптом кінчає життя самогубством.

Пояснити це можна по-різному. Цілком очевидно тільки, що ні тридцять срібняків, ні зібране їм крадене скарб більше не були для Іуди головною цінністю в житті. Але що ж могло знецінити в очах злодія стан, який він планомірно накопичував протягом трьох років? Відповідь напрошується сам собою. Дорожче великих грошей для злодія і грошолюби тільки ... - дуже великі гроші.

Царський скарбник

Учні визнали в Христі - Месію. Але так само, як всі іудеї, вони бачили в Месії земного правителя, який, прийшовши до влади, зробить Ізраїль самим сильною і багатою країною на землі. Месія-цар повинен був, за їхніми уявленнями, підпорядкувати собі всі народи світу. І всі численні притчі і пояснення Христа про те, що Царство Його - не від світу цього, не змогли переконати апостолів. До самого Вознесіння Його вони були впевнені, що Господь стане, нарешті, земним царем Ізраїлю. Себе ж учні Христа бачили найближчими помічниками і співправителями Месії і навіть сперечалися про те, хто з них буде головніше в новому уряді Ізраїльського царства. Грошолюбні Юда, звичайно, не був тут винятком.

Якщо Христос стане царем, то він, Юда стане царським скарбником, тобто найвпливовішою людиною в Ізраїлі після Месії. У своїх мріях він вже уявляв, як розпоряджається не апостольським грошовим ящиком, а скарбницею найбагатшої держави за всю історію людства.

Ставши злодієм, Юда спочатку будував плани зради Христа з метою придбання зібраних грошей, як про це співає Церква. Але ім'я Христа ставало в середовищі народу Ізраїлевого все більш славним. Після небувалого чуда - воскресіння Лазаря мертвого - навіть ті іудеї, які раніше намагалися побити Христа камінням, побачили в Ньому - Месію. Коли Ісус входив в Єрусалим, жителі столиці надавали Йому царські почесті, встеляючи Його шлях своїм одягом. Після такого прийому зраджувати майбутнього царя заради накрадених грошей практичному і жадібному Іуді стало просто невигідно. Грошолюбство і злодійство дотла спалили його душу. Навіть Месію-царя він збирався використовувати як засіб для задоволення своєї пристрасті до багатства.

І раптом виявилося, що Христос не збирається царювати. Ізраїльська скарбниця, до якої залишалася лише пара кроків, знову ставала для Іуди недосяжною. Потрібно було терміново приймати якесь рішення, щоб виправити ситуацію. І рішення було прийнято.

А підказав його зраднику той, кого Христос називав - "людиновбивцею від початку". Правда, Юда не знав тоді, що цей підказувач зрештою зажене в петлю і його самого.

Рада сатани

Всі тлумачі Священного Писання одностайно стверджують, що Іуда зрадив Спасителя по прямому навіюванню диявола. Євангельський текст прямо свідчить про це: " Сатана ж увійшов у Юду, званого Іскаріот, одного з Дванадцятьох.

І він пішов, і почав умовлятися з первосвящениками та начальниками, як він видасть Його.

(Лк 22:3,4).

У православній аскетиці дію диявола на душу людини описується наступним чином. Злий дух отримує доступ до людини через його пристрасті (тобто - хворі схильності душі). Подумки він нашіптує, як краще людині задовольнити своє хворі бажання, і крок за кроком веде свою жертву до загибелі. Причому, спочатку диявол запевняє людину, що гріх, мовляв, не так вже й великий, а Бог милостивий і все пробачить. Але потім, після вчинення гріха, злий дух ввергає людини в безодню відчаю, вселяючи йому, що гріх його - безмерен, а Бог-невблаганний. Але що ж нашептав сатана Іуді, яким обіцянкам спокусив його на зраду Христа?

Найбільшою пристрастю Іуди була любов до багатства - грошолюбство. А самим заповітним бажанням, можливо - посаду міністра фінансів в царстві Месії, де він зміг би красти такі суми, які найвдалішим злодіям світу навіть не снилися. І ця заповітна мета була вже зовсім близько.

Але Христос не поспішав ставати релігійним і політичним лідером Ізраїлю. Прийшовши в Єрусалим, Він не став виганяти первосвящеників і старійшин, щоб по праву зайняти їх місце. Всі плани Іуди руйнувалися.

У цей момент сатана, очевидно, і підказав йому думку, яка штовхнула його на зраду. Юда знав, що первосвященики та фарисеї, боячись Ісуса, дали наказ, що "якщо хтось дізнається, де Він перебуватиме, нехай донесе, щоб схопити Його". Юда також знав, що Христос ухилявся від прямого конфлікту з владою.

І ось, підбурюваний сатаною, він вирішує зрадити Христа, для того щоб спровокувати відкрите зіткнення первосвящеників з Месією. Перемога Ісуса в цьому конфлікті не викликає у нього і краплі сумніву. Адже він бачив всю силу Месії, бачив, як по велінню Його воскресають мертві, як Йому підкоряється буря, як злі духи беззаперечно підкоряються Йому ... Хто ж зможе вбити Месію? Досить одного Його слова, і навіть незламні залізні легіони Риму розвіються без сліду, як сухе листя!

Засліплений жагою багатства і нашіптуванням сатани, Юда зраджує Христа. Але при цьому навіть думки не припускає, що Його можуть убити. Адже в Ісусі, що переміг первосвящеників, була вся його надія, все сподівання на майбутнє.

Чи хотів Юда смерті Христа? Ні, тому що це було йому невигідно. Чи любив Іуда Христа? Ні, Ісус був для нього всього лише засобом для того, щоб казково розбагатіти. При такому мотиві зради стає зрозумілим дивний спосіб, обраний зрадником, щоб уночі в Гефсиманському саду вказати стражникам на Христа. Поцілунком Юда просто засвідчив свою

шанування царю, який ось-ось переможе своїх ворогів.

"... І в Мені не має нічого"

Сатана вселив Іуді, що Христос неодмінно прийме виклик, змете первосвящеників, римських окупантів і Сам запанує в Ізраїлі.

Але він обдурив Юду, як і повинен був обдурити батько брехні - нещасного, який загруз у болоті своїх пристрастей і осліплого від блиску примарних скарбів людини. Думка про те, що Спаситель відмовиться від Хрещеного Подвигу, спокусившись земним царством, дійсно - сатанинська. Цією думкою Диявол спокушував Христа в пустелі, перед виходом Його на проповідь Євангелія. Цю ж думку злий дух намагався вселити апостолу Петру, коли той почав відмовляти Христа від спокутних страждань, і тут же отримав від Нього жорстку відповідь: "... Відійди від мене, сатано! Ти Мені спокуса! Тому що думаєш не про те, що Боже, а про людське ". Спаситель добре знав, хто намагався говорити з Ним через самого відданого учня.

Також знав він і кому повірив Іуда. Перед самим приходом зрадника із загоном стражників Ісус сказав учням: "Небагато вже Я говоритиму з вами, бо надходить князь світу цього і в Мені не має нічого". Князем світу цього Христос називав, звичайно ж, не Юду, а сатану. Який в черговий раз, тепер через учня-зрадника хотів спокусити Спасителя спокусою земного панування. Але Господь йшов Хресною Шляхом, заради якого і прийшов у цей світ. Сатана залишився ні з чим, а разом з ним збанкрутував і Юда.

Христос дійсно кинув додолу прийшли брати його воїнів. Але зробив це лише для того, щоб дати піти учням, які теж могли постраждати. А після дав себе зв'язати, покірно проїхав до місця судилища і до ранку, з порушенням практично всіх норм іудейського законодавства, був засуджений на смерть.

Безславний кінець

Коли Юда дізнався про смертний вирок, винесений Христу, він зрозумів, що всі його плани провалилися. Він став винуватцем смерті видатного праведника, він втратив право іменуватися учнем Месії ... Але найстрашнішою втратою, напевно, було те нездійснене багатство, яке Юда вже вважав своїм. У мріях він вже розподіляв фінансові потоки, що йдуть в казну Месії з усіх кінців світу. Що, у порівнянні з цим багатством, той жалюгідний скарб, який був накопичений злодієм і зрадником за роки проповіді Христа? І, тим більше, тридцять срібняків ... Він і взяв щось їх лише для того, щоб не злякати первосвящеників, щоб вони повірили в щирість його бажання віддати їм Вчителя.

Все скінчилося для Іуди, все, заради чого він жив, виявилося примарою і брехнею, глумливо насмішкою диявола. І коли в Євангелії ми читаємо, що Юда розкаявся, не потрібно обманюватися шляхетним звучанням цього слова.

Зрадник оплакував не месія, безвинно відданого їм на смерть. Він оплакував свою не відбулася посаду скарбника Месії, яку, як йому здавалося, він сам у себе забрав, зрадивши Христа на смерть. Цю втрату він пережити не зміг. А на справжнє покаяння виявився нездатний.

Закінчити сумну розповідь про зраду Юди хочеться словами свт. Іоанна Златоуста:

"Зауважте це ви, грошолюби, і подумайте, що стало зі зрадником? Як він і грошей позбувся, і згрішив, і душу занапастив свою? Таке тиранство сріблолюбства! Ні сріблом не скористався, ні життя справжня, ні життя майбутнє, але ... повісився. "

"ФОМА"

Цікава стаття? Поділись нею з іншими!

Варто прочитати