Обережно, БАПТИСТИ !

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [2 Голоса (ів)]

    Секта баптистів  вийшла із середовища англійських пуритан. Перша баптистська община була створена в Англії в 1633 році, а в 1639 році була перенесена до Північної Америки, де її центром став штат Род-Айленд, ця секта не мала успіху, але в кінці XVIII століття було створено «проповідницький союз» з метою проповіді серед негрів Америки християнства, вільного від догматів, обрядів і обов'язкових символічних знаків. Це зустріло співчуття і матеріальну підтримку серед багатьох американців. З'явилися будинки для сиріт і людей похилого віку, школи, курси, лікарні і у великому числі добровільні місіонери. З цього часу баптизм знаходить нових послідовників в Англії, Німеччині, проникає в Китай, Японію, Індію, Польщу і пізніше на Русь. Заснований в США «Баптистський союз» в 1814г. став розташовувати величезними грошовими коштами і охопив своєю пропагандою весь світ. 

     Згодом баптизм розпався на безліч розмов. Розподіл почалося ще наприкінці XVII століття, коли баптисти розділилися на «приватних», засвоїли вчення Кальвіна про безумовне приречення, і на «загальних» або «баптистів вільної волі», які визнають загальність рятує благодаті Божої, що залучається вільною волею людини.

     На Русь ця секта була занесена з Німеччини в кінці XIX століття. До 1905 року діяльність секти була заборонена (баптисти намагалися займатися прозелітизмом серед селянства і нижчих верств населення). Після 1905 р. баптисти всюди легалізували свою організацію, збудували безліч молитовних будинків, розгорнули пропаганду своїх принципів, почали видавничу діяльність, створили «Союз християнської молоді». Особливо проповідники баптизму наповнили нашу країну в період ленінського НЕПу, озброєні величезними засобами для організації цього руху на Русі. Друга хвиля наступу баптистів відзначалася в 60-х роках, коли наша Церква перебувала в кайданах радянської атеїстичної влади, яка забороняла проповідь Православ'я поза стінами храму. У роки «перебудови» баптисти розширили свою діяльність за рахунок фінансової підтримки баптистських центрів Заходу, зокрема з Америки та Фінляндії. Баптизму властива ворожість до Православ'я. Прикладом може служити захоплення баптистами в 1989 році церкви Покрова Пресвятої Богородиці, що на вулиці Боровій в Санкт-Петербурзі і переробка її під зал для нарад.

    Баптисти активно займаються прозелітизмом серед православних християн. Для цього існують добре розроблені методики, за якими навчають баптистських проповідників. Нерідко вони приходять у православні храми і заводять розмови з віруючими, намагаючись спокусити їх в свою секту. Одним з найважливіших напрямів їх діяльності є робота з молоддю. З цією метою організовано широке молодіжне баптистський рух, до якого залучаються довірливі молоді люди, які шукають сенс життя, намагаються знайти істину у вірі. Але замість живого рятівного джерела пізнання істини, відкритого Господом Ісусом Христом, баптисти пропонують пити з нечистого, замутненою єресями і помилками джерела, направляють довірливі душі з широкого шляху, що веде до загибелі, забувши застереження Спасителя: «А хто спокусить одного з малих цих, віруючих в Мене, то краще було б, якби повісили йому жорно на шию і потопили його в морській глибині »(Мф. 18, 6).

    Частини баптистів властива тяга до іудаїзму: «баптисти сьомого дня», замість воскресіння святкують суботу, «християнські баптисти», що відкидають догмат троїчності Осіб, вчення про пекло і диявола, недільний день і християнські свята (нібито противні св. Писання). Є баптисти, які на підставі єврейських апокрифічних книг вчать про двох потомства Єви. Одне з яких від диявола. Є гілка баптистів «тункеров», які, крім хрещення і «вечері любові», своєрідно вночі ними скоєного «причащання», визнають ще «три таїнства»: братський поцілунок, обмивання ніг і помазання єлеєм хворих.

    «Євангельські християни», «штундисти», «євангелісти» - все це назва однієї і тієї ж секти.

 Баптисти, як і протестанти, не вірують у Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву, яка за визначенням св. ап. Павла є «Церква Бога Живого, стовп і утвердження істини» (Тім. 3. 15).

     У 1937 році баптист Ашверт на конференції в Лозанні заявив: «Визнаючи, що спілкування християн між собою суттєво важливо для удосконалення характеру християн, ми не вважаємо ні одну церкву необхідної для того, щоб відновити зв'язок Бога з людиною».

     Христос, звертаючись до апостолів, сказав: «створи Церкву Мою і сили адові не переможуть її». Подібно протестантам, баптисти як би виключили з св. Письма ці слова Спасителя, тому-то і подання їх про Церкву має характер майже невловимої і непізнаванне ідеї. Церква не від світу цього, але вона в цьому світі знаходиться, вона-Тіло Христове, глава якого сам Господь Ісус Христос. «Хто не послухає церкви, хай буде тобі як язичник і митар», - говорить Господь.

    Протиставляючи себе Церкви, баптисти називають себе апостолами, не маючи ні апостольського спадкоємства, ні церковної ієрархії. Вони відкидають всі святі таїнства, встановлені Господом Ісусом Христом. Хрещення для них є лише обрядом. Євхаристію вони вважають символічним заломленням хліба. Подібне ставлення у них і до інших таїнств. Відриваючи себе від св. Церкви, Тіла Христового, баптисти позбавляють себе благодаті Божої, життєдайної рятівної сили, без якої немає істинної християнської життя, немає порятунку. «Той не може вже мати Батьком Бога, хто не має матір'ю Церква. Знаходиться поза Церкви міг би врятуватися тільки в тому випадку, якщо б врятувався хто-небудь з знаходилися поза ковчега Ноєвого », - пише св. мч. Кипріан Карфагенський. Сам Господь каже в повчання наше: «Хто не зі Мною, той проти Мене», і хто не збирає зі Мною, той розкидає (Мф. 12, 30).

    Тому і уподібнюються сектанти відрубаної від дерева гілки, до якої не надходять життєві соки.

    Не визнають баптисти і церковної ієрархії, ніж протидіють Божественному Божим, про який свідчить св. ап. Павло в своїх посланнях (Еф. 4, 11-12).

     У забутті для «євангельських християн» виявилася історія гріхопадіння, тому так применшені для них значення зла і падіння людини, у їхньому житті відсутні поняття духовної боротьби, аскетики. Тим самим заперечується сенс християнського життя - стяжання благодаті Святого Духа.

    Баптисти пов'язують себе з Христом тільки буквою св. Писання. Це характеризує їх секту як чисто раціоналістичну. Ігноруючи св. Передання, вчення св. батьків, баптисти відважуються довільно тлумачити св. Письмо. Вони навмисно випускають з виду той факт, що Писання вимовлено святими пророками і апостолами по навіюванню Святого Духа (2 Петро. 1,21). Свт, Ігнатій Брянчанінов писав: «Хто пояснює Євангеліє і все Писання довільно, той цим самим відкидає тлумачення його свв. батьками, Святим Духом. Хто відкидає тлумачення. Письма Святим Духом, той, без всякого сумніву; відкидає і саме св. Писання ».

    Не шанують «євангельські християни» Божу Матір, Заступницю старанну роду християнського, незважаючи на те, що Її вихваляє сам архангел Гавриїл: «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою; благословенна Ти між дружинами »(Лк. 1, 28). Про своє обраності говорить і сама Пресвята Богородиця: «Відтепер ублажатимуть Мене всі роди ... Яко вчинив мені святе ім'я Його »(Лк. 1, 46-49). Завдяки Божої Матері Господь Ісус Христос став Людиною. Після успіння. Пресвята Богородиця очолила ангельський Собор. Вона «Чесніша Херувим і славнішу без порівняння Серафим».

     Баптисти відмовилися від шанування хреста - зброї і прапора перемоги Христа над дияволом; св. мощей, які творять донині силою Божу чудеса зцілень; св. ікон, багато з яких прославилися даром чудотворення. Не поклоняються баптисти та св. ангелам і угодникам Божим захисникам і молитовника за нас і Отечество наше перед Престолом Божим, тим самим відкидаючи Небесну Церкву. Не визнають вони і обоження людини, яке можливе лише в Господі Ісусі Христі, бо Він «преіскренне долучився» наших плоті і крові (Євр. 2,14), найтіснішим чином поєднав Себе з людським родом. Св. Афанасій Олександрійський говорить, що Бог став Людиною, щоб людина по благодаті став Богом. Обоження наше по благодаті відбувається через гідне прийняття Тіла і Крові Христових у св. таїнстві Євхаристії, якого добровільно позбавили себе сектанти. Відкинувши всі святині, дорогі серцю кожного православного християнина, баптисти втратили поняття про земне Вітчизні, Святий Руси-Будинку Пресвятої Богородиці, підніжжі Престолу Божого. Себе вони називають врятованими, пов'язуючи своє спасіння тільки з вірою в Христа і хрещенням. При цьому вони заперечують дійсність хрещення немовлят. Заперечуючи проти хрещення дітей, баптисти стверджують, що немовлята нібито вже омиті й очищені кров'ю Христовою і тому немає потреби в їх хрещенні. Таке вчення суперечить св. Писання і практиці початкової Церкви. Св. Письмо вимагає хрещення всіх, не виключаючи й дітей. Сам Христос каже, що лише «народжені від води і Духа» зможуть увійти в Царство Боже (Ін. 3, 5), щодо ж дітей наказав: «Пустіть дітей приходити до Мене» (Мф. 19, 14).

    У Новому Завіті таїнство Хрещення замінило старозавітне обряд обрізання, який був прообразом хрещення і відбувався невдовзі після народження дитини. У книзі Діянь св. апостолів згадується, що апостоли хрестили цілі родини, в яких, безсумнівно, були і діти. Так як всі охрещуваний стають членами Церкви Христової, то чим раніше людина приймає хрещення, тим раніше він долучається до її благодатного життя.

      У своїй впевненості в порятунку вірою баптисти спираються на окремі фрази, вихоплені з св. Письма: «Істинно, кажу вам, хто вірує в Мене, життя вічне" (Ін. 6, 47). Ці фрази не можна розглядати окремо від попередніх слів. Св. Письмо розрізняє мертвою і живою вірою, вірою, яка рятує і не здатної врятувати. «Яка користь, брати мої, коли хто говорить, що він має віру, але діл не має? Чи може спасти його віра? Віра, якщо не має справ, мертва сама по собі »(Як. 2,14-17). «І біси вірують і тремтять» - це приклад віри мертвою, не що може врятувати. І всі місця св. Писання, на які посилаються баптисти, говорять не про всіх віруючих взагалі, а лише про що мають віру живу, рятівну. «Невже мало спасених?» - Запитують учні Ісуса Христа, і Він відповідає: «Силкуйтеся ввійти тісними ворітьми, бо кажу вам, багато будуть намагатися ввійти та не зможуть» (Лк. 13, 23-24).

     Отже, щоб уникнути засудження на суді безсторонньому, щоб бути врятованим, недостатньо увірувати в спокутну жертву Христа, треба ще понести Хрест, який ніс Христос (Лк. 14,27), бо лише «до кінця зазнав» (Мф. 24,13) врятований буде. Запорука нашого порятунку в нашій єдності з Христом, якого ми досягаємо в Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви, в Їм встановлених таїнствах, у підпорядкуванні нашої волі Його волі.

Джерело:  skyt.if.ua

Цікава стаття? Поділись нею з іншими!

 
ioan Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН

   Митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН, (в миру Олег Васильович Яременко)...

Читати далі...